Till minne av Stig Wallin framfigur inom 5 i tolv rörelsen

Stig Wallin

Stig Wallin ordförande i fem i tolvrörelsen har avlidit. Hans 20 årslång och omfattande engagemang mot rasism och främlingsfientlighet var exemplariskt. Stig grundade rörelsen 5 i tolv i hemstaden Härnösand och lede en storslaget arbete mot diskriminering och för människors lika värde både i Sverige och även i Europa.

Historien bakom rörelsen och Stig Wallins engagemang var unik. Fem i tolv rörelsen föddes hösten 1988 då ungdomar i Härnösand vägrade acceptera våld och trakasserier riktad mot stans nya medborgare, flyktingarna. Några ungdomar sa: "Vi måste göra något". Från mun till mun spreds budskapet: "Kom till torget på söndag, fem i tolv". Många Härnösandsbor deltog i möten som anordnades söndagar på torget.

 

Året efter, 1989 mördades Sara och hennes kompis Sylvia av en ung flykting. Tragedin förlamade hela staden och fick stor uppmärksamhet i hela landet. Och på nytt växte främlingsfientligheten och Härnösand stämplades som en rasistisk stad. Men Härnösand reste sig i nya 5i12-manifestationer och i främsta ledet gick Saras pappa, Stig Wallin.

 

Stig Wallin var ordförande för paraply organisationen Centrum Mot Rasism. Bortsett ifrån olika kritiska synpunkter om CMR:s verksamhet, förblev Stigs Wallins vägval och gärning efter dotterns död en symbol för medmänsklighet, vilken utgjorde en stark drivkraft för ett enormt arbete för människors lika värde.

 

Ännu idag när främlingsfientliga och rasistiska krafter har stärkt sina positioner i hela samhället och dagligen skördar offer inte minst bland samhällets ungdomar och barn finns det starkare skäll att minnas Stig Wallin.

 

Stig Wallin avled på sin rörelses viktigaste dag, just 5 december.

Läs mer om rörelsen fem i tolv via länken: